Van de Water, sinds 1936

Ons familiebedrijf dateert uit 1936. In al die jaren zijn de markt en onze uitdagingen – en daarmee onze organisatie en skills – fors veranderd. Onze kracht bleef echter onwrikbaar overeind: een gestroomlijnd bouwproces dat zich voegt naar de wensen en behoeften van de opdrachtgever.

1936... de start

Toen Wim van de Water in 1936 voor zichzelf begon, kon hij onmogelijk bevroeden dat zijn bescheiden timmerbedrijfje aan de Dennenstraat zou uitgroeien tot een van de meest toonaangevende bouwbedrijven in Nijmegen. Toch had hij toen al, in een kleine werkplaats achter de kruidenierswinkel die in de familiewoning van zijn vrouw Caecilia Straatman was gevestigd, de belangrijkste bouwstenen in handen waarmee zijn nazaten het bedrijf zouden uitbouwen: een onverzettelijk geloof in vakmanschap, klantgerichtheid, eerlijkheid en betrokkenheid.

Lees meer
1963 … de tweede generatie

In 1963 komt Wim van de Water al op 52-jarige leeftijd te overlijden. Zijn oudste zoon Henk, die al enkele jaren in het bedrijf actief is, neemt het roer over. Het zal voor de 26-jarige jongeman verre van eenvoudig zijn geweest om leiding te geven aan het bedrijf, waar op dat moment meer dan 60 mensen werken. Gelukkig kan hij al gauw rekenen op zijn broers Wim en Leo die na hun bouwkundige opleiding ‘in de zaak’ komen, terwijl moeder Caecilia het gezin bij elkaar houdt. Het is deze tweede generatie die de organisatie groot maakt en het fundament stort waarop het bouwbedrijf zich verder kan ontwikkelen. Het krijgt daar in 1966 ook letterlijk de ruimte voor, na de verhuizing naar een nieuw bedrijfspand met timmerwerkplaats aan de Joubertstraat; voor de opslag van materieel wordt een nieuw pand met uitvoerderswoning gebouwd aan de Ambachtsweg. In 1974 volgt opnieuw een verhuizing, nu naar een nieuw complex aan de Vlotkampweg, wat nog altijd geldt als het vestigingsadres van het bouwbedrijf. Alles om de organisatie te kunnen laten uitgroeien tot een solide onderneming met de typische kenmerken van een familiebedrijf: vanzelfsprekende en laagdrempelige samenwerking, slagvaardigheid, oog voor medewerkers en samenleving. Altijd gefocust op de lange termijn; op duurzame relaties en wederzijds gewin.

Lees meer
1998 … de eerste ‘vreemde’

In 1998 neemt het allround aannemingsbedrijf afscheid van Henk van de Water en wordt Leon Eijkhout de directie binnengehaald. Een ‘buitenstaander’, die echter de waarden en normen van het familiebedrijf met eenzelfde natuurlijke vanzelfsprekendheid in de praktijk brengt. Voor de inmiddels 61-jarige Henk is het nog veel te vroeg om niets te doen en hij blijft nog vele jaren actief als voorzitter van de Gelderse Aannemersbond (voorloper van Bouwend Nederland) en als lid van de arbitragecommissie voor de bouwsector.

Lees meer
2002 … derde generatie

In 2005 treedt ook Wim van de Water terug, om gezondheidsredenen. Later, na zijn overlijden in 2012, kopt de krant: “De bouwheer uit Hees is niet meer. (…) Nijmegen herinnert hem als een van de grote bouwheren van de Waalstad.” Twee jaar na het heengaan van zijn broer, in 2014, acht ook Leo van de Water het tijd om zijn directietaken over te dragen. Eerder al, in 2002, startte zijn zoon Aart als timmerman bij het bedrijf, waarmee de derde generatie Van de Water in de voetsporen van grootvader trad.

Lees meer
2006 … beste leerbedrijf

De kracht van Van de Water schuilt in zijn mensen. Het is een bedrijf waar vakmensen graag werken. De dienstverbanden zijn opvallend lang en er is erg weinig verloop. Van de Water besteedt ook veel aandacht aan ontwikkeling en begeleiding van nieuw talent. Natuurlijk, om de beste vaklieden aan zich te kunnen blijven binden, maar zeker ook in het belang van de sector. In 2006 wordt Van de Water door Fundeon – Kenniscentrum Beroepsonderwijs – uitgeroepen tot beste leerbedrijf. Daarnaast speelt de onderneming een belangrijke rol bij de oprichting van het Technovium, een opleidingscentrum met uiteenlopende techniekopleidingen onder één dak.

Lees meer
2011 … driekwart eeuw

In 2011 viert het bedrijf zijn 75-jarige bestaan. Het heeft alle reden om trots te zijn op de wijze waarop het is omgegaan met de nalatenschap van grondlegger Wim. De onderneming telt op dat moment zo’n 60 medewerkers. Éigen mensen, belangrijk uit oogpunt van betrokkenheid. Groot genoeg (en vooral ook kundig) om omvangrijke en complexe werken aan te kunnen. Maar tegelijk klein genoeg om de lokale samenleving wendbaar, snel en slagvaardig te kunnen bedienen. Hoe betrokken het bedrijf is bij die samenleving, blijkt wel uit het verzoek aan alle genodigden voor het jubileumfeest om een bijdrage te leveren aan de start van een nieuw, sympathiek initiatief: De Handen van Van de Water. Een initiatief dat elk jaar de huisvesting van een maatschappelijke organisatie wil opknappen of verbouwen. Geheel belangeloos. Hospice Bethlehem (onderdeel van Kalorama) in het hartje van Nijmegen is de eerste instelling die daarmee wordt geholpen.

Lees meer
Hup NEC!

Ook de sponsoring van voetbalclub NEC is een direct gevolg van Van de Waters maatschappelijke betrokkenheid. En eerlijk gezegd ook wel van enige persoonlijke betrokkenheid, blijkt uit de woorden van Leo van de Water: “Mijn vader nam mij en mijn broers al in 1954 mee naar De Goffert. … Nog altijd kom ik daar graag als fanatieke NEC-supporter!” Broer Henk toonde zich in zijn jaren zeker zo’n groot fan van de club; hij was van 1987 tot 1994 voorzitter van de Nijmeegse eredivisieclub.

Lees meer
Vaste relaties...

Woonzorgcentrum De Honinghoeve in Neerbosch-Oost. De Rabobank aan het Keizer Karelplein. De Mercedesgarage in Nijmegen. Tal van nieuw- en verbouwprojecten voor vaste relaties als CWZ, ARN, Smit Transformatoren, Lincoln Smitweld, Golfbaan Rijk van Nijmegen, Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen, NEC en Yarden. Voor trouwe – want tevreden – opdrachtgevers uit de industrie, zorg, onderwijs, overheid en transport. Voor woningcorporaties, kerkelijke instellingen, beleggers. In de loop der jaren heeft het bedrijf een indrukwekkend portfolio opgebouwd. Een verscheidenheid aan projecten, gebouwd op functionaliteit en kwaliteit. Zoals altijd. Niettemin is het vak sinds de start van grondlegger Wim van de Water enorm veranderd. Een stuk boeiender geworden, vindt Leo van de Water in een interview in 2006. “Opdrachtgevers kiezen ons nog steeds vanwege onze betrokkenheid, betrouwbaarheid en vakmanschap. Maar daarnaast zoeken ze meer en meer een bouw- en sparringpartner. Een partner die meedenkt, adviseert en zoveel mogelijk ontzorgt.” Dat laatste veronderstelt nieuwe expertise en voldoende omvang om structureel te investeren in kennisontwikkeling en innovatiekracht. Mede om die reden gaat Van de Water in 2015 na een lastige periode in de totale bouwwereld samen met bouwbedrijf Welling uit Wijchen. De bedrijven passen bij elkaar, vullen elkaar aan. Samen staan ze sterker, met behoud van ieders eigen identiteit en kracht. Klaar voor een nieuw hoofdstuk in de historie van een prachtig bedrijf.

Lees meer